משכנתא ירוקה – סיוע בדרך לשמירה על הסביבה

תוכן עניינים
משכנתא ירוקה – סיוע בדרך לשמירה על הסביבה
משכנתא ירוקה – סיוע בדרך לשמירה על הסביבה

במהלך העשורים האחרונים התחזקה באופן משמעותי המודעות לנושא איכות הסביבה. הנושא הפך בשנים האחרונות למגמה שלטת בתודעה הכללית. בהתאם למצב, החליטו כמה בנקים בישראל להעניק אפשרות לקבלת משכנתא ירוקה. המשכנתא הזאת מיועדת למי שמעוניינים להתאים את המגורים שלהם לאמות מידה מחמירות באיכות הסביבה.

מהי בדיוק משכנתא ירוקה? באילו תנאים היא ניתנת ומי מעניק אותה? באילו מקרים יוכלו בעלי נכסי נדל"ן לקבל משכנתא כזאת? מהי המשמעות לטווח הארוך של משכנתא ירוקה? למה מדובר בנושא שיש לו חשיבות רבה?  באילו אזורים בישראל אפשר לקבל משכנתא כזאת? כדאי לקרוא – כל התשובות בהמשך המאמר.

 

מושג ירוק על משכנתא ירוקה ובנייה ירוקה

בנייה ירוקה היא בנייה שהמטרה שלה היא לחסוך ככל שניתן באנרגיה או במים. בנוסף, חומרי הבניין שבהם נעשה שימוש הם ידידותיים לסביבה וניתנים למחזור גם כאשר מתבצעים שינויים, או המבנה העשוי מהם נהרס. בבנייה ירוקה יש הקפדה מרובה על איטום, תוך הבנה שאיטום חוסך אנרגיה בהליך המיזוג במבנה.

בבנייה ירוקה יש הקפדה שכלל המשאבים בבית יותאמו למטרת העל – השתלבות של המבנה בסביבה. זאת, בניגוד מוחלט למגמה שאפיינה את הבנייה המאה האחרונה – ניסיון לבצע התאמה של הסביבה למבנה.

 

רוצים לקבל משכנתא כמו שתמיד חלמתם?

חייגו עכשיו: 077-996-5636

 

משכנתא ירוקה – מה זה בעצם?

משכנתא ירוקה היא למעשה הלוואה לטווח רחוק שניתנת בתנאי ריבית והחזר אטרקטיביים. המשכנתא האמורה מיועדת לצורך התאמת מבנה שנמצא בתהליך בנייה, או בנייה של מבנה חדש, בהתאם לאמות המידה של בנייה ירוקה. בנוסף, ניתן לקבל משכנתא מהסוג האמור גם לצורך הקמה של מערכת סולארית.

החשיבות של מערכת כזאת נובעת מהעובדה שהיא הופכת את המבנה שעליו היא מוקמת לאוטרקי מבחינת ייצור החשמל. במקרים מסוימים, מי שבנו מערכות סולאריות עשויים אפילו לייצר רווחים ממכירת עודפי החשמל שהיא מייצרת. אף שבמדינת ישראל הנושא הזה נמצא עדיין בחיתוליו, הצפי הוא שבשנים הקרובות תחול בו התקדמות משמעותית.

 

באילו מקרים יוכלו בעלי נכסי נדל"ן לקבל משכנתא לבנייה ירוקה

מי שמבקש לקבל משכנתא ירוקה, צריך לייעד את ההלוואה למטרות הבאות:

  1. בנייה ירוקה: הקמת מבנה בבנייה ירוקה – שזה אומר שילוב בין חומרי בניין ידידותיים לסביבה ובנייה שמעודדת צריכת אנרגיה מתחדשת בלבד או הפחתה של צריכת האנרגיה לאורך כל עונות השנה. זאת באמצעות בידוד תרמי, ניצול מי נגר לקירור במקום שיטות המיזוג הקיימות והקמת מערכת סולארית. הבנייה עצמה מתבצעת תוך הימנעות או הפחתה משמעותית של עבודות עפר.
  2. התאמת מבנים קיימים: התאמת מבנים קיימים פירושה בעיקר בניית מערכת סולארית לחיסכון באנרגיה ומניעת שימוש בדלקים מזהמים. בנוסף, שימוש משמעותי בחומרי בניין ידידותיים לסביבה בעת עריכת שיפוצים או שינויים מהותיים במבנה.
  3. הגדלת היעילות האנרגטית של המבנה: שיפור הבידוד בחללים הפנימיים ובתקרה, במטרה להפחית ככל שניתן את השימוש במיזוג, שהוא כשלעצמו זולל לא מעט אנרגיה.

 

באילו תנאים ניתן לקבל משכנתא ירוקה

כבר לפני כעשור החלו בנקים בישראל להעניק משכנתא ירוקה לבעלי נכסי נדל"ן שעמדו באמות המידה הנדרשות. מדובר במי שבנו באופן עצמאי בתים שעומדים בתקן 5281 לבנייה ירוקה – שהוא התקן הקובע. בנוסף, הלוואה מהסוג האמור ניתנת לבעלי מבנים המעוניינים להתאים אותם לאמות המידה החדשות.

לבסוף, הלוואות בתנאים מיוחדים ניתנות גם למי שמקימים מערכת סולארית לייצור ואגירה של חשמל המיוצר באמצעות חום השמש. תנאי המשכנתא הם משופרים והריביות עליהן נמוכות במיוחד. ניתן לקבל את ההלוואה כחלק ממשכנתא או בנפרד, למטרות ספציפיות כגון בניית מערכת סולארית.

 

באילו אזורי מגורים אפשר לקבל משכנתא ירוקה

מסיבה לא ברורה, קנתה לה שביתה אצל רבים הסברה שבנייה ירוקה אפשרית רק באזורים כפריים. האמת היא בדיוק הפוכה – בנייה ירוקה נדרשת דווקא במרחב העירוני. צפיפות האוכלוסייה וריבוי המבנים מגדיל במידה ניכרת את פליטת גזי החממה באזור ובכך מעלה את הטמפרטורה הממוצעת באזור.

בנייה ירוקה בערים עשויה לצמצם את התופעות הללו. לפיכך, משכנתא לצורך בנייה ירוקה ניתנת גם בעיר, אם המבנה אכן יותאם לאמות המידה המחייבות.

 

על המשמעות של משכנתא ירוקה ובנייה ירוקה לטווח הארוך

לכאורה, נטילת משכנתא ירוקה מגדילה את ההוצאות של הלווים ואת המחויבות שלהם לבנק. הגדלת המחויבות מגדילה את ההחזרים החודשיים ומפחיתה את ההכנסה הפנויה של הלווים. למעשה, הבנייה הירוקה מחזירה את ההוצאות ולאורך שנים חוסכת לא מעט ממון.

כך, השקעה בבניית פאנלים סולאריים ושיפור הבידוד התרמי במבנה מגדילה את הוצאות הבנייה. למעשה, הפאנלים הסולאריים חוסכים בכל חודש מאות ולעיתים אלפי שקלים בהוצאות החשמל. זאת ועוד – יש מקרים שבהם הפקת החשמל באמצעות הפאנלים מספקת אפילו הכנסה נוספת על "מכירת" חשמל עודף לחברת החשמל. לפיכך, אפשר לומר בוודאות כי בטווח הארוך, בנייה ירוקה חוסכת כסף.

לאו דווקא. הבנקים מעניקים את המשכנתא הזאת במטרה לשפר את ההתאמה של המבנה לשמירה על איכות הסביבה. היא יכולה להיות עצמאית או לבוא כחלק מנטילת משכנתא.

זכאי למשכנתא מי שבונה מבנה חדש המותאם לאמות המידה והעומד בתקנים ברורים. בנוסף, גם התאמה של מבנה קיים עשויה, בתנאים מסוימים, לזכות בהלוואה לבנייה ירוקה.

אפשר לקבל משכנתא ירוקה בכל מקום, כשהתנאי הוא אך ורק עמידה באמות מידה כפי שהוזכר בסעיף הקודם.

התשובה היא חיובית. יתרה מכך – דווקא באזורים עירוניים, בנייה ירוקה היא משמעותית יותר. בנייה ירוקה בערים יכולה לשפר את איכות האוויר ואת פליטת גזי החממה באזור.

יועץ המשכנתאות שלנו
משכנתא טיל - לוגו

מחפשים ייעוץ משכנתאות?
השאירו פרטים ונציגנו יחזרו אליכם בטיל.

כתבות נוספות בנושא
שתפו אותנו